1e week Nieuw Zeeland
Door: muresmit
Blijf op de hoogte en volg Murel
07 Maart 2011 | Nieuw Zeeland, Wellington
(Start van de Tour door Nieuw Zeeland. Auckland -> Hahei)
Jaja de reis is begonnen, ik ga 21 dagen rondreizen in Nieuw Zeeland – Zowel het Noorder als het Zuider eiland. Heb een tour gekocht via internet via Stray Travel. Op deze manier reis je alleen, maar toch ook wel als een groep. De bus brengt je elke dag van de ene naar de volgende plaats -> hotspots. Je kan er voor kiezen om elke dag met de bus mee te reizen, maar je kan ook langer op 1 plek blijven en dan met een volgende Straybus mee verder gaan. Ik heb er voor gekozen om braaf elke dag met de bus mee te gaan, want als het ergens leuk is om te blijven – wie zegt dat het de plek erna niet nog leuker/mooier is. En aangezien mijn vliegtuig vertrekt 1, 5 dag nadat de reis is afgelopen, heb ik ook geen speling om langer te blijven. Al met al veel zien en doen dus in de komende 21 dagen :)
Vanmorgen moest ik om 08.00 uur voor mijn hostel klaarstaan omdat ik daar opgehaald zou worden met de bus. Voor het hostel stonden meerdere mensen, dus was al snel met ze aan de praat. Sommigen gingen ook met de Straybus en anderen gingen met een andere organisatie. UIeindelijk zaten er rond de 25/30 man bij mij in de bus.
Eenmaal in de bus vertelde de buschauffeur (Kathy – een leuke spontane meid) ons hoe alles in z’n werk ging en reden we door naar onze eerste hotspot in Hahei – de Hot water pools (warm water baden). We hingen gewapend met een paar scheppen richting het strand om daar ons eigen warmwaterbad te graven. Helaas was het eb niet echt laag, waardoor we er zelf niet 1 hebben kunnen graven. Het is nl niet op alle plekken – je kan als je in het zand voelt en het is warm, verder graven in dan komt er warm water te voorschijn. Omdat er al een groep andere mensen ook hadden gegraven, schoven we mooi bij hun aan. Het water was echt lekker warm.
Hierna zijn we doorgereden naar een ander strand en kon je er voor kiezen om in de zee te kayaken. Ik heb dit ook gedaan en het uitzicht was echt super mooi. We kregen op een klein strandje wat te drinken en zijn toen weer verder gegaan. Er groeien daar op de eilandjes bomen die als enige op zulke grote rotsen kunnen groeien omdat ze zulke sterke wortels hebben. Ze noemen ze de Christmas tree, omdat’ie maar 1x per jaar 10 dagenlang witte bloemen heeft – en dat is tijdens kerstmis.
Dag 6: Dinsdag 08 maart 2011
(Hahei -> Reglan)
Vandaag zijn we naar het strand van Reglan gereden en kon je er surfles nemen. Ik heb dit niet gedaan (moet je allemaal extra kopen) omdat ik het in Australië wil gaan doen. Het water en weer is daar dan ook lekkerder warm. Maar om naar de anderen te kijken was ook erg leuk en wat strandhangen is ook niks mis mee. We konden met de bus mee terug naar het hostel of je kon terug lopen. Bijna iedereen ging met de bus, maar ik ben lekker gaan lopen samen met een andere jongen. Was een erg mooie wandeling van ongeveer 1 uur, maar op slipper en dan ook nog bergopwaarts voel je de volgende dag wel in je schenen. Heb s’avond een pizza in de oven gegooid en zijn toen nog even met een groepje naar de zonsondergang wezen kijken. En….in het donker naar glow-worms. Maar denk je dat je de domme beesten op de foto kan krijgen, nooit een keer dus!
Dit hostel as verder wel erg mooi, want het lag midden in een bos tussen allerlei verschillende bomen, was net of je in de bush was, heel mooi!
Dag 7: Woensdag 09 maart 2011
(Reglan -> Waitomo -> Makatu)
Vandaag gingen we eerst naar Waitomo. Daar kon je grotten bekijken of bv raften e.d. Maar dit was een partijtje duuuur (€100,- of meer). En stel heeft het wel gedaan, maar het meerendeel van de groep ook niet. Wij zijn een wandeling van 3 uur gaan doen. En de uitzichten waren wederom weer erg mooi. Toen we terug kwamen hebben we een uurtje in het gras gezond en zijn doorgereden naar Makatu. Hier overnachtten we in ‘Uncle Boy’s place’ Het is daar een kleine Moari gemeenschap (de oudste bevolking van Nieuw Zeeland). Hier hebben we eten gekregen en hadden we een avond programma. Hahaha….we moesten de traditionele dans, de “Haka” leren.
De jongens leerden en dans die vroegen fungeerde als opwarmen en bangmaken van de vijand. En wij meiden moesten ook een dans en zang leren. We gebruikten hierbij 2 bolletjes aan touwtjes en moesten ermee zwaaien. Uiteindelijk moesten we het voor elkaar optreden, was echt te grappig :)
Toen we gingen slapen, hadden we niet kamers, maar 1 grote zaal waar we op matrassen allemaal naast elkaar lagen – net een schoolkamp.
Dag 8: Donderdag 10 maart 2011
(Makatu -> Rotorua -> Taupo)
Toen we uit Makatu vertrokken hadden we onderweg een stop, waarbij je verschillende dingen kon doen. Ik koos ervoor om naar een oud Maori dorp te gaan, genaamd: Whakarewarewa. In dit dorpje hadden ze heel veel warmwater bronnen. Ze gebruiken ze voor van alles, koken, baden, als oven enz. Tevens heb ik hier gesproken met een echt Maori man en heeft hij een echt Moari Tattoo voor me gemaakt – op papier hoor! Op deze tekening staat je leven beschreven in de vorm van eem tekening. Hij is wel mooi geworden, maar had er meer van verwacht. Ik had verwacht dat we een uur met hem zouden praten over je leven en dat hij dan ging tekenen. Maar dit viel behoorlijk tegen. Binnen 5 min stond ik weer buiten en ging hij bezig met de tatoo. Hij vroeg een aantal vragen als: leven je ouders nog? Zijn ze nog bij elkaar? Heb je broers/zussen? Heb je een relatie? Goeie vrienden die belangrijk zijn? Zijn er dingen die je belangrijk vind in het leven?
En dat was alles. En de 2 anderen naast mij stelde bij precies dezelfde vragen. Als je een gesprek van een uur verwacht, valt dit dus tegen – en hoe persoonlijk is die tekening dan? Hahaha….beetje zonde van het geld dus, maarja geeft niet, de ervaring was leuk.
Vervolgens zijn we verder gereden en hebben onderweg nog een stop gemaakt bij Mudpools (modderbaden). Was wel erg grappig, de modder kwam gewoon borrelend uit de grond als 1 groot modderbad – cool! Hierna zijn we doorgereden naar ons hostel in Taupo.
Dag 9: Vrijdag 11 maart 2011
(Taupo -> Tongariro National Park)
We moeten om 6 uur opstaan, maar om 05.30 werden we al wakker van het brandalarm, dus voordat we het wisten stonden we al buiten in onze pyjama – Goed wakker worden dus.
Even wat ontbeten en toen gereden naar National Park. Hier hebben we de Tongariro Alpine Crossing gedaan. Deze hike staat bekend als een van de beste 1-dags-wandelingen ter wereld. We vertrokken om 10 uur en waren ronde 17.30 uur terug. Zijn dus 7,5 uur op pad geweest – beste trip. Maar was niet gewoon een wandeling, en ook niet gewoon in de bergen, nee het was echt off-te-road en hiervoor hadden we 2 gidsen mee. Maar wat een wandeling zeg, echt gaaf, van over rotsen klimmen tot stijl omhoog en stijl naar beneden glijden. Hierna zijn we naar het hostel gegaan, hebben daar gegeten en vervolgens nog even lekker gechilled in de jaguzzi….jaja ze hadden er 2 buiten staan, vet cool!.
Dag 10: Zaterdag 12 maart 2011
(Tongariro National Park -> Taihape -> Wellington)
Na voor het eerst even wat te hebben kunnen uitslapen tot uurtje of 08.30 uur, zijn we vertrokken richting Taihape. Hier zouden we eigenlijk niet lang, maar omdat er daar de jaarlijkse ‘Gumboots trowing’ plaatsvond zijn we even een kijkje gaan nemen. Was echt te grappig, je kon je inschrijven en dan proberen om een rubberen laars zover mogelijk te gooien. Kathy ( onze buschauffeur) heeft ook een poging gedaan en ze was er nog goed in ook. Hierna zijn we weer de bus in gegaan en hebben nog dik 3 uur gereden om vervolgens in Wellington aan te komen. Hier hebben Gaby, Marie en ik een pizza gehaald en hebben deze lekker bij het water in de haven opgegeten. Vervolgens langs de supermarkt geweest en daarna lekker naar bed. Gaby en Marie zijn nog even wat wezen drinken, maar ik ging lekker op 1 oor.
Dag 11: Zondag 13 maart 2011
(Wellington -> ferry naar Picton ->Marahau Abel Tasman National Park)
Vandaag moesten we weer vroeg opstaan om optijd bij de ferry/veerboot te zijn. De bootries duurde ongeveer 3 uur, maar was wel erg relaxed. In tegenstelling tot de boten die bij ons in NL naar de eilanden gaan, was deze boot erg luxe. Er was een bioscoop zaal en de stoelen waren erg comfortabel. Dus ik heb lekker de 1e 2 uur in een stoel liggen slapen. Het laatste uur ben ik op het dek wezen kijken, want het uitzicht was echt onwijs mooi. Eenmaal aangekomen op het Zuider eiland zijn we verder gereden met een andere Stray-bus. Het is een grotere en nieuwere, maar hierdoor zijn ook de veringen erg goed en hobbelt’ie dus behoorlijk. Na een aantal uur rijden kwamen we aan in Abel Tasman National Park, bij Old Mac Donalds Farm. Het was hier erg mooi een super rustig. Lekker midden in de natuur. Ik had samen met Marie (Zweeds meisje) en Gaby (Engels) een mooi klein huisje om in te slapen. Wat een verschil zeg met de dag ervoor in Wellington, waar we nog midden in de stad zaten in een groot hostel.
De plaats Abel Tasman in trouwens genoemd naar een Nederlander die vroeger als 1e dit gebied ontdekte :)
12 Maart 2011 - 09:46
Nien:
Klinkt goed allemaal!!!!! Ben benieuwd naar de foto's, maar doe vooral rustig aan hoor! Xxxxxxxx -
12 Maart 2011 - 10:40
Ingrit:
Hey Murel
leuke verhalen joh, ik ben blij dat het zo goed gaat, ik moet je de groeten doen van Lidy en Marjan. veel plezier nog, ik lees je verhalen nog wel. XXXX Ingrit -
12 Maart 2011 - 11:08
Judith.:
Hey Lieverd,
Wat super te lezen wat je allemaal meemaakt, en heel goed van je dat je dus wel genoeg aantekeningen maakt ;), om alles zo gedetaleerd mogelijk op te schrijven van plaats namen e.d. Het zou anders zo zonde zijn, als je straks niet meer precies weet waar wat was.
Het zijn wel dingen die voor jou zijn weg gelegd he, heerlijk klimmen en klauteren en dan als afsluiting lekker in een jacuzzi relaxen, zie je al zitten :D ha ha.
Maak je verder geen zorgen zeg over het plaatsen van foto's of verhalen, tuurlijk is het leuk voor ons de achterblijvers om alles zo snel mogelijk te horen ( lezen )... Maar het is jou reis, en jij doet het lekker op jou tijd en gelegenheid. Juist nu zou niets moeten alleen dat wat jij wilt! Onthoud dat schat.
Verders gaat hier alles zijn gangetje, Gizmo is inmiddels ook al loops geworden ( ha ha des te sneller is ze er weer vanaf ) en kan ze niet los lopen wat ze volgens mij wel minder vind. Heb het rode kleed bij de bank ook inmiddels weg gehaald, want van al die witte haartjes van d'r werd ik niet echt blij van, hoeveel ik ook zoog je bleef ze zien. Merk verder niet dat ze je mist ( sorry baby ;) ). Maar goed kan ook een goed teken zijn.
Take care, en ik hoor je vanzelf wel weer!
Love xxx
12 Maart 2011 - 19:24
Ester:
Jippie!!!! Er staan weer reisverslagen!! Wat toch leuk om van jou te horen en meteen een tractatie van 6 dagen verslag!!!!
Het klinkt allemaal waanzinnig leuk wat jij daar allemaal beleefd! Het lijkt me zo waanzinnig mooi daar!! (nog steeds erg jaloers... :( )
Geen dag is hetzelfde. Je neemt het er echt van, dat is mij wel duidelijk en dat moet je ook vooral doen!
En ook al kijk ik iedere dag of jij weer verslagen of foto's hebt geplaatst...maak je daar maar niet druk om! Net als wat jij zegt, het is logisch dat jij pas op internet gaat wanneer jij daar de tijd voor hebt! Wie wil nou in zo'n prachtig land waar ontzettend veel te beleven valt iedere dag achter de computer zitten... Ga jij maar vooral doen waar jij zin in hebt, ik hou gewoon lekker jou site in de gaten en wacht met spanning af wanneer je weer de tijd of internet hebt gevonden om weer wat te posten..
Maar ik begrijp niet helemaal waarom er een brandalarm af ging... Was er daadwerkelijk brand of iets dergelijks? Of vals alarm/training...??...
Of is dat gebruikelijk om zo de gasten op tijd het bed uit te krijgen....mag ik toch hopen van niet... Maar ja, je weet maar nooit wat voor rare gebruiken die Nieuw Zeelanders hebben ;) haha!
Veel plezier verder lieve lieverd!!
Ik heb je zojuist en kus in de lucht gestuurd. Duurt een paar dagen voordat die aankomt hoor! Laat je het mij even weten wanneer je hem hebt ontvangen??! Gnagna ;)
GENIET!!!!!!! -
14 Maart 2011 - 07:25
Murel :
*Zag op de site allemaal leuke berichtjes staan – echt super leuk. Sorry als ik niet op iedereens bericht regeer en dat de verhalen en foto’s op zich laten wachten, maarja ben aan het backpacken en dan is achter de pc zitten niet de normaalste zaak van de wereld. Lang niet overal is internet, de dagen zijn lang (dus optijd opbed) en daarbij komt dat ik niet alleen maar met internet bezig wil zijn. Zeker omdat de rest van de groep misschien wat anders gaat doen, waar ik dan ook bij wil zijn. Maar zal zeker mn best doen om wekelijks te updaten. Heb wel al een stel leuke foto’s, maar nu geen tijd voor om te plaatsen, dus hoop ik overmorgen te kunnen doen (als we internet hebben). Aangezien ik elke dag verder reis naar een ander hostel…dus…wordt vervolgd :)
14 Maart 2011 - 07:28
Murel :
hahaha EsterEster...
De zoen is binnen hoor :)
En het brandalarm was vals alarm :) Degene die et gedaan heeft (als ze kunnen achterhalen wie het was) kan een boete krijgen van wel 1000 dollar (ong. 600 Euro), dus de brdenkt zich de volgende keer wel weer
Dikke Zoen Murel
(ga nu ff de foto's plaatsen)
14 Maart 2011 - 07:48
Feia:
Goede morgen of goede avond Murel,
Heel erg leuk je reisverslag we genieten er erg van en ik volg je helemaal op
het kaartje dat naast me op de bank ligt.
Kus en dikke knuffel van je moeder. -
14 Maart 2011 - 12:04
Lieneke:
Hallo Lieve Mur!!!!!
Wat een avontuur,....belevenissen...:)
Een dikke knuf!!!! -
14 Maart 2011 - 12:07
Judith.:
Hey wijffie,
Wat een kei gave foto's heb je al, vooral die boven op die berg van je dagje wandelen ( hi hi 7.5 uur ) Blij met je schoenen btw? En nog geen blaren gekregen!
Het ziet er in ieder geval grandioos uit.
Talk you later honey xxx
(L) -
15 Maart 2011 - 10:01
Marcel:
hee murelletje
vind het leuk dat je het naar je zin hebt.
ook mooie foto,s trouwens ( ben wel en beetje jaloers haha)
groetjes en nog veel plezier daar
marcel -
15 Maart 2011 - 17:42
Sebas En Anne:
He buuf,
Goed om te horen dat je het enorm naar je zin hebt. Leuk om je verhalen te lezen, maar wij vinden wel dat je moet genieten daar in het Zuiden van de wereld. Voor je het weet is de reis weer voorbij en je moet natuurlijk niets missen van de mooie omgeving en avonturen.
Een oud gezegde was toch... gelukkig hebben we dan de foto's nog.. oh nee dat was bij zo'n tv programma, maar gelijk hebben ze wel.
Met je lieve katten gaat het ook goed.. ze eten en slapen al bijna gezamenlijk. Blazen en grommen doen ze al helemaal niet meer en gisteren ging Cosmo bijna bij Lola in de mand liggen. Ach ja... je hebt er niets geen last van.
Gisteren moesten we trouwens ineens aan je denken.. nou meer aan een smsje van een aantal weken terug... er waren welpjes op tv en Anne en ik begonnen spontaan te lachen :P
Enjoy the rest of your trip en we see or speak you when you are availeble 'lol'
Dikke knuf van Pudy en Lola en natuurlijk de rest hier -
15 Maart 2011 - 21:03
Ida:
Hartstikke leuk je verhalen. Wat een ervaring, om nooit meer te vergeten. Geniet ervan.
Heel veel plezier. Groetjes Ida -
16 Maart 2011 - 15:19
Leontien:
Hoi Murel,
Leuk om te lezen wat je allemaal ziet en meemaakt. Leuke foto ook, ziet er gaaf uit allemaal. Zou er bijna jaloers van worden ;)
Veel plezier!
Leontien -
16 Maart 2011 - 20:09
Ester:
Ohw wat leuk!! Foto's!!!!
Leuk om beelden te zien bij de verhalen die jij geschreven hebt!
Mooie omgeving zeg!!
Knuf -
19 Maart 2011 - 18:31
Yvonne ( Mam"s ):
Hallo Murel
Judith heeft net je foto's laten zien van je reis geweldig hoor geniet met volle teugen want dit doe je waarschijnlijk maar een keer in je leven.
Heel veel plezier en dat je reis maar heel voorspoedig mag verlopen.
Lieve groetjes,
mams -
20 Maart 2011 - 13:15
Jeroen:
Hey zussie,
Wat is Nederland toch saai als ik al die verhalen van jou lees !!! Alweer een goed aantal weekjes onderweg en je gaat vast nog ontzettend veel andere dingen beleven. Tot nu toe is het al erg leuk allemaal. Ben benieuwd naar je verhalen als je straks in Australie zit.
Veel plezier nog en geniet ervan!
Groetjes Jeroen -
21 Maart 2011 - 12:32
Dolf:
Ha die Murel,
Ik ben best een beetje jaloers op je.
Mooi dat je het naar de zin hebt en leuke foto's
Wij zwoegen hier nog wel even door hoor!!!
Groet
Dolf